Nasi ayam hainan...

Mula-mula kita tengok gambar dulu, kat bawah akak sertakan resepinya ok..Sebenarnya Akak tengah kemaruk lagi memasak guna periuk ajaib Akak tu.Banyak jenis masakan lagi yang belum akak cuba..

Kalau masak sebarang nasi lah guna periuk biasa mungkin dalam sejam atau lebih tempohnya, tapi dengan periuk Noxxa, macam tak percaya, cuma mengambil masa 5 minit sahaja ye..so kalau yg baru balik kerja, atau dah lewat nak kemana-mana jgn bimbang, guna periuk ni hanya 5 minit saja dah masak..:)


Mula-mula rebus kan ayam bersama irisan halia dan daun pandan


set masa utk rebus ayam 10 minit


Kawan  akak guna pati ni..yg penting ada cop halal Jakim tuu!


Sup dah siap, jgn terkejut tgk daun bawang tu besar2, sbbnya ank akak tak suka, kejap lg nak kena buang daun tu..huhu


Tumiskan bahan sambalnya sekejap saja.sampai naik bau.Tumis dalam kuali lain..tumis darat macam ni le nanti baru masuk dalam periuk.


Dah masak...nasi ayam hainan.bolehlah gaul rata.

haa...apa lagi masa ni ambik pinggan masing-masing le ssusun dalam pinggan macam ni.. taraa



Oppppsss  resipi kat bawah ni tau terlupa pulak...cuba tau..

Bahan untuk rebus ayam:
1 ekor ayam ( akak punya dah siap potong sbb nak kan rasa lebih masuk kedlm ayam)
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
2 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaan:
Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.( periuk biasa)
Jika menggunakan periuk Noxxa-hanya 5 ke 10 minit ).

 Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut hilang manisnya pandai2 lah agak masanya ~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi akak tak rendam pun.
 Boleh terus makan begitu saja atau boleh diperap dgn sedikit sos tiram dan goreng ( mcm akak punya, nmpk hitam sebab digoreng, sebabnya family akak lebih suka yg digoreng) ayam utk nasi ayam Hainan yg sebenarnya tidak perlu goreng, warnanya pun agak cerah dan tekstur nya lembut.

Untuk nasi:
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
sedikit kulit kayu manis.
daun pandan
sedikit pati nasi ayam hainan ( jika suka)

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
4. Tanak hingga masak.

*Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.

Untuk sup:
Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris
boleh juga bubuh sedikit sayur kobis jika suka.

Cara penyediaan:
~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:
10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai

Cara penyediaan:
1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.
3. Tumis seketika ( jika suka)

Untuk sos kicap:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Bahan sampingan ( ulaman)
Terpulang kpd citarasa anda.
1 batang timun ~ dihiris
2 biji buah tomato ~ dihiris
Salad ~ dihiris
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

Ok Itu saja rasanya..
TERIMA KASIH DAUN KELADI NANTI DATANG LE KE BLOG DARINACARE LAGI
Kalau best bagitahu akak ye! 

Comments

Popular posts from this blog

Kuah kacang dari Azie Kitchen..

Membuka akaun CDS...real story ni..

Resipi mee kari istimewa.